Stimularea magnetica transcraniana este o metoda sigura de stimulare cerebrala, utilizata pe scara larga in cercetare si in practica clinica. Reprezinta o metoda neinvaziva, neiradianta, care patrunde toate tesuturile, avand impact atat la nivelul sistemul nervos central, cat si la nivelul sistemului nervos periferic.

Aceasta terapie este o forma nedureroasa de activare a creierului, in care un camp magnetic in schimbare este utilizat pentru a declansa curent electric intr-o anumita zona a creierului prin inductie electromagnetica.

            Stimularea magnetica transcraniana a dovedit ca are potential terapeutic asupra sistemului nervos central in cazul bolilor neurologice sau in cazul diverselor tulburari psihice. Este cea mai cunoscuta procedura folosita pentru tratamentul depresiei rezistenta la tratamentul farmacologic.  

Aceasta procedura poate fi utilizata in diverse afectiuni ca terapie de prima intentie sau in asociere cu tratamente medicamentoase, fiind o alternativa pentru pacientii cu rezistenta la medicamente sau la pacientii care nu obtin rezultatele dorite cu tratamentele clasice.            Cercetariile legate de stimularea magnetica transcraniana sunt inca in curs de evolutie, iar beneficiile terapiei sunt din ce in ce mai cunoscute.

Stimularea magnetica transcraniana s-a dovedit a fi un instrument util de tratament in cazul adultilor, dar totodata este un tratament sigur si eficient pentru copii si adolescenti. Studiile clinice arata ca este autorizat pentru tratarea adultilor, avand un profil de siguranta similar atunci cand este utilizat pentru copii si adolescenti.

Pe baza cerecetarilor, stimularea magnetica transcraniana este sigura pentru utilizarea ca tratament pentru depresie la adolescenti, fiind introdusa in 1985 pentru a studia caile motorii la subiecti in timpul dezvoltarii normale si la pacientii cu tulburari neurologice.  

            Acest instrument neurofiziologic care cerceteaza functia cortexului motor, poate oferii informatii despre maturizarea neuromotorie tipica, dar si despre mecanismele care stau la baza deficitelor de abilitati motorii la copiii cu dizabilitati de dezvoltare. Toate aceste informatii pot pregati terenul pentru identificarea unor interventii eficiente pentru aceste tulburari, fara sa joace rolul unui instrument de diagnostic pentru diversele afectiuni. Aceste modificari ale anumitor parametrii reflecta povara bolii sau pot ajuta la imbunatatirea evolutiei.

Stimularea magnetica transcraniana reprezinta tratamentul pentru o paleta larga de subiecti, fiind utilizata la persoanele cu migrena, depresie, anxietate, atacuri de panica, boala Alzheimer, boala Parkinson, Scleroza Multipla, accident vascular cerebral, traumatisme cerebrale, epilepsie, schizofrenie, autism, tulburare bipolara, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari comportamentale, durere cronica, sindrom de burnout, stres posttraumatic. De asemena, s-au dovedit beneficiile acestei terapii si la subiectii sanatosi, unde rezultatele au prezentat un impact important in cazul celor cu dependenta de nicotina sau in cazul consumatorilor cronici de alcool, dar si un beneficiu pentru imbunatatirea cognitiva, reducerea stresului, imbunatatirea capacitatilor de concentrare si a performantelor sportive.

            Un alt aspect remarcabil al acestei proceduri, este faptul ca este folosita si in reabilitarea neuro-motorie, respiratorie sau sportiva. Se adreseaza pacientilor care raman cu deficite motorii, tulburari de limbaj, de exemplu in urma accidentelor vasculare cerebrale, dar si pacientilor cu spasticitate atunci cand discutam despre Scleroza Multipla. In cazul reabilitarii respiratorii, terapia are drept scop stimularea nervului vag sau a centrilor nervosi implicati in procesul de respiratie, in functie de particularitatile fiecarui pacient.

            In cazul sportivilor cu dureri neuromusculare, stimularea magnetica transcraniana necesita identificarea blocajelor neuromusculare care incetinesc procesele de vindecare si scad performantele sportive, astfel incat reabilitarea sa vizeze activarea unitatii neuro-musculare in paralel cu activarea retelelor cerebrale implicate in dinamica motorie, care in final ajuta la reeducarea transmiterii nervoase la nivel periferic.

            In prezent, simularea magnetica transcraniana este din ce in ce mai cunoscuta,, fiind o procedura cu rezultate foarte bune in diverse patologii neurologice, psihiatrice, dar si in cazul persoanelor care doresc sa isi imbunatateasca performantele si sa isi dezvolte capacitatile intelectuale.

Leave a Reply