Date generale:

Neurofeedback-ul, denumit si neuroterapie, este o procedura neinvaziva care masoara undele cerebrale. Este un tip de biofeedback care ne ofera in timp real un raspuns legat de activitatea cerebrala pentru a fortifica functionarea optima a creierului prin conditionare eficienta.

Reprezinta de fapt o tehnica minte-corp care are drept scop obtinerea unui control voluntar asupra anumitor functii din corp, care de obicei sunt involuntare. Practic, se folosesc instumente electronice pentru a ajuta pacientul sa constientizeze anumite procese fiziologice care se petrec in corpul sau si de care nu este constient.

Neurofeedback-ul nu este un concept nou, fiind obiectul studiului de cerecetare medicala de cateva decenii. Este o metoda care ajuta pacientii sa isi controleze in mod constient undele cerebrale, astfel pentru majoritatea subiectilor reprezinta metoda ideala de diminuarea a problemelor de cauza cerebrala. Aceasta terapie ajuta la invatarea autocontrolului functiilor cerebrale, demonstrandu-le pacientilor cum reactioneaza creirului lor la diverse situatii declansatoare si astfel in timp, folosind acest antrenament pentru creier, acestia invata sa identifice cand creierul lor se regaseste intr-o anumita situatie de disconfort. Apoi, pot invata sa creeze starea necesara (relaxarea) pentru a evita starile de agitatie care de fel le-ar fi creeat o stare neplacuta. Este practic un proces de observare, pasiv, care are drept rezultat final imbunatatirea activitatii cerebrale, unde creierul devine stabil si performant in toate activitatiile pe care le intreprinde.

Terapia prin neurofeedback poate varia de la un raspuns favorabil intr-o singura sedinta pana la un proces mai indelungat, care poate sa se desfasoare timp de cateva luni, pana se obtin schimbari semnificative. Eficienta terapiei poate fi cunatificata prin modificari de baza ale activitatii neuronale, dar si prin rezultatele vizibil modificate in comportamentul pacientului, in modul de gandire si perceptie.

            In mod normal, activitatea electrica a creierului este obtinuta cu ajutorul senzorilor plasati pe scalpul pacientului cu ajutorul electroencefalogramei, iar furnizarea semnalului de feedback este prezentat cu ajutorul unor ecrane video si/sau audio. Astfel, componentele electrofizologice sunt prezentate separat, ca o ilustrare, iar puterea unui semnal intr-o banda de frecventa poate fi prezentata printr-un grafic cu bare variabile. Iar in timpul sedintei de terapie, pacientul constientizeaza schimbarile care au loc in timpul procedurii si va putea astfel sa-si evalueze progresul pentru a ajunge la performante satisfacatoare. Practic, pacientul imbunatateste diverse stari pe baza schimbarilor pe care le observa pe inregistrarile video sau audio. O sesiune de neurofeedback dureaza de la 30 de minute pana la 60 de minute, fiind o optiune sigura de tratament.

            Foarte des, neurofeedback-ul a fost utilizat in tratamentul diverselor afectiuni psihiatrice (depresie, deficit de atentie, hiperactivitate), dar cu toate acestea principiile terapiei au fost aplicate si la pacientii care nu prezinta afectiuni patologice, de exemplu in reglarea emotiilor si in cresterea capacitatii de atentie sau memorie.

Indicatii adulti:

In practica curenta, autoreglarea activitatii cerebrale se foloseste pentru a putea obtine diminuarea simptomelor la pacientii care prezinta tulburari neuropsihiatrice: tulbuarea de deficit de atentie (autism), hiperactivitate (ADHD), tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburari de comportament sau depresie, anxietate, tulburari de somn, insomnie, diverse ticuri, dar si la pacientii cu dureri cronice.  Dar si in anumite patologii precum: boala Parkinson, boala Lyme, sindrom Tourette, epilepsie, accident vascular cerebral, traumatism cerebral, leziuni cerebrale, vertij, migrena, cefalee, nevralgia de trigemen, fibromialgie, sindrom premenstrual sau menopauza.

De exemplu, poate fi considerata o optiune importanta de tratament pentru pacientii cu epilpsie, deoarece poate contribui la reducerea crizelor, acolo unde medicamentele s-au dovedit a fi ineficiente. Un alt exemplu, poate fi reprezentat de pacientii cu ADHD, la care o astfel de terapie-antrenament, ii poate ajuta sa ajunga la o stare de atentie si relaxare prin reducerea activitatii theta si cresterea activitatii beta.

In patologiile cu tulburari de atentie sau hiperactivitate, neurofeedback-ul ajuta prin cresterea capacitatii de atentie, a capacitatii de autocontrol prin constientizarea faptelor, reducerea nivelului de agitatie, dar si prin echilibrare emotionala la pacientii cu tulburari de comportament.

In cazul pacientiilor cu depresie, anxietate sau atacuri de panica, terapia ajuta prin cresterea capacitatii sistemului nervos de a rezista la situatiile stresante sau triste care au loc inevitabil in viata pacientilor, prin corectarea somatizarilor.

Cand discutam despre autism, neurofeedback-ul ajuta la stimularea retelelor neuronale care nu s-au format la timp si la calmarea fizica si emotionala a pacientilor.

La pacientii diagnosticati cu boala Parkinson, terapia ajuta in mentinerea unui echilibru static si dinamic, astfel se recupereaza o parte din functiile motorii pierdute odata cu instalarea bolii, totodata ajuta la reducerea simptomelor bolii prin reechilibrarea emotionala. La fel cum este si in cazul pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral, neurofeedback-ul ajuta la reeducare psihologica, la un echilibru emotional care in final ajuta si la recuperarea deficitelor motorii.

Indicatii copii:

Neurofeedback-ul poate fi utilizat cu succes si la copii, in problemele psiho-emotionale (stres, atacuri de panica, anxietate), in tulburari comportamentale (autism, ADHD, dependente precum droguri sau jocuri de noroc, ticuri, tulburari de vorbire, dificultati de concentrare, de memorie, de atentie sau de invatare, tulburari de somn) sau in alte patologii precum: epilepsie, astm bronsic, nevralgie de trigemen, ameteala, traumatisme cerebrale (contuzii, leziuni), cefalee, migrene).

Adulti aparent sanatosi:

Pe langa aplicatiile la pacientii care asociaza diverse afectiuni, neurofeedback-ul este recomandat si pentru subiectii sanatosi, fiind un potential tratament alternativ pentru imbunatatirea performantelor cognitive. Antrenamentul neurofeedback are un efect important asupra memoriei, capacitatii de concentrare, modificarea dispozitiei, imbunatatirea calitatii somnului, un efect satisfacatori asupra functiilor executive. Totodata reduce stresul, grijile, suprasolicitarea si creste creativitatea si relaxarea. Reduce oboseala accentuata si creste capacitatea de concentrare, chiar si in cazul pacientilor cu status post COVID-19, care asociaza fatigabilitate sau tulburari de atentie. Pentru pacientii cu locuri de munca solicitante, reprezinta tratamentul cel mai indicat deoarece imbunatateste memoria, creste acumularea si procesarea informatiilor, promoveaza claritatea mentala. De asemenea, este o terapie recomandata pacientilor care vor sa renunte la vicii precum fumatul sau consumul de alcool.

Leave a Reply